IAEA TC THA5058 Expert Mission: Using stable isotope analysis to verify the authenticity of food and beverages
16-20 Sep 2024, TINT Ongkharak
ศท. ศน. และ วส. ร่วมกันจัดการฝึกอบรมภายใต้ IAEA TC project ที่อาคาร 25 และ อาคาร 3 สทน. องครักษ์ โดย IAEA ได้ส่งผู้เชี่ยวชาญจาก UK มาให้ความรู้และฝึกฝนการทำแลปเกี่ยวกับการวิเคราะห์ตัวย่างอาหารด้วยเทคนิคไอโซโทปเสถียร โดยมี lab ที่ใช้เครื่อง IRMS และ CRDS เพื่อตรวจพิสูจน์การปลอมปน ในการอบรมครั้งนี้มีนักวิจัย นักวิทยาศาสตร์ และผู้ช่วยนักวิทยาศาสตร์ ทั้งจากส่วนงานบริการและวิจัย เข้าร่วมอบรมประมาณ 30 ท่าน โดยจัดเป็นการบรรยาย 3 วัน และทำแลป 2 วัน
Overview of the workshop:
- Under this TC project, TINT and its partner institutes aim to enhance the national capacity in many aspects related to the food supply chain, including food irradiation, food authentication, nutritional analysis, and water resource study for agriculture. The main goal is to promote the quality and safety of food and agricultural products using nuclear technology.
- As we all know, the modern global food supply chain is complex. With the increasing demand for transparency and quality in what we consume, verifying the authenticity of food products has never been more essential. Whether it is ensuring the geographical origin of olive oil, the organic status of vegetables, or the provenance of wine and rice, food authenticity is a matter that affects everyone—from producers to consumers.
- This is where stable isotope analysis comes into play. This technique, which examines the natural variations in the isotopic composition of elements such as carbon, hydrogen, oxygen, and nitrogen, offers a unique scientific fingerprint for food products. By understanding these isotopic patterns, we can differentiate between genuine and adulterated products.
- TINT has been utilizing the stable isotope technique in agriculture, food, and environment for many years, both in research and service aspects.
- Throughout the week, the participants explored an exciting and crucial technique that is rapidly gaining importance in food science, quality control, and consumer protection. This workshop was a good opportunity to learn from an expert and from each other.
- Thanks to the IAEA for making this workshop possible.
Participants and organizing team:
- Jeerawat Esor TINT, NTSC
- Ratchai Fungklin TINT, NTSC
- Vorapot Permnamtip TINT, NTSC
- Sasiwimon Naksuriyawong TINT, NTSC
- Nittima Rungpin TINT, NTSC
- Julalak Wongsanga TINT, NTSC
- Nattanon Worrakarunwong TINT, NTSC
- Roppon Picha TINT, NTRDC
- Kiattipong Kamdee TINT, NTRDC
- Nichtima Uapoonphol TINT, NTRDC
- Chalermpong Polee TINT, NTRDC
- Tanagorn Sangtawesin TINT, NTRDC
- Wiranee Sriwiang TINT, NTRDC
- Vichai Puripunyavanich TINT, NTRDC
- Supalak Kongsri TINT, NTRDC
- Chunyapuk Kukusamude TINT, NTRDC
- Pattarawarin Jantawalit TINT, NTRDC
- Chakrit Saengkorakot TINT, NTRDC
- Teerasak Khochueamklang TINT, NTRDC
- Santipong Prasungkate TINT, NTRDC
- Tantawan Phetthong TINT, NTRDC
- Siwaporn Aimploysri TINT, NTRDC
- Ratchadawan Tamklang TINT, NTRDC
- Sirirat Sookkham TINT, NTRDC
- Monthon Yongprawat TINT, NTRDC
- Mahitti Puanngam Scispec, Thailand
- Worada Jarupoonphol TINT, International Relations
- Chatchawan Mansaithong TINT, International Relations